Nos kissé késve, de küldöm a jelet : "villogó napocska" 🙂
Kritikára szükség van. Nem fejteném ki bővebben, de ez így van, nnna 😀
A könyvekről meg: én lehet, hogy fanatikus vagyok, de nincs olyan nap, hogy ne olvasnék, nálam ez lételem. Van, hogy csak a reggeli kávé közben, két oldalt, van, hogy főzés közben, egyik kezemben könyv, a másikban fakanál 🙂 , de olvasok. Persze ez azért lehetséges, mert a nők egyszerre több dologra is képesek teljes intenzitással figyelni (tudományos tény, nem én találtam ki, mielőtt a férfinép felhurrogna), mondjuk aludni tényleg nem sokat alszom, hisz még két ördögfióka is szokott rajtam csüngeni 😀
De őket szerencsére már sikerült beoltani a könyvimádat szérumával. Vanda most megy suliba, önkéntes alapon már ismeri a betűket, és pont tegnap "lestem" ki, hogy az öccsét is aktiválta, aki persze mindenben utánozza a "nagyot" és nyaggatja, hogy mutassa meg neki a betűket. És pont olyanok, mint én, ha kapnak egy könyvet, rögtön megszagolják FOLYT.
Húha! Milyen jó vita hangzott itt el. Kevés időm volt, csak most tudtam benézni, mivel egésze napom csomagolással telt el, hajnalban utazom.
Addig csak folyjon ez az építő kritika. Ugyanis nem sok értelme van azoknak a rövid hozzászólásoknak, hogy tetszett, de ha tényleg tetszett az illetőnek, nem szavazott, se 4-essel (mert az se rossz jegy), se 5-össel.Igaz, ezért senki nem haragszik meg, kényelmes álláspont.
A sok hibát felsoroló kritikát pedig úgy kell megfogalmazni, hogy ne bántó legyen, mivel az nem éri el az igazi célját.
Nos, érzezzétek magatokat jól itt a Napvilágnál, én majd a Barlangfürdőből gondolok Rátok. Szép napokat Mindenkinek!
Válasz Don Paco (2009-08-16 12:44:34) üzenetére:
Ezzel nem vagy egyedül. Én a könyvek olvasását felcseréltem egy ideje a kortárs alkotók által írt szerzemények olvasására. Mit mondjak? Nem bántam meg. A nagy írókhoz pedig amúgy is idő kell. Én is nyári szünetben és hasonló időben veszek elő könyveket.
Maci, neked részben igazad van, de a könyvheti vásárlásról még annyit, hogy az biztos nem divatból történik. Én csak két nap voltam kinn, de felsorolni sem tudom, hányan kerestek ott nálam név szerint szerzőket, illetve pontos cím alapján könyveket, tehát nem divatról volt szó. Konkrét igény, és nemcetliről olvasták fel a keresett dolgot, hanem fejből.
Én röstellem is magam rendesen, mert alig olvasok mostanában könyvet az sem szépirodalom - régen nagyon nem így volt. Már többször elhatároztam, változtatok ezen, eddig még nem sikerült. Hétköznap esténként le van fáradva az agyam, nincs rá erőm, hétvégén a gyerekekkel játék, házimunka, akkor meg azért. Leginkább a hosszabb pihenések alkalmával jut könyv a kezembe, nyári vakáción meg a téli szünetben. A kettő között marad a szakmai könyv és autós újság, mint nyomtatott termék.
Válasz medve (2009-08-16 11:25:51) üzenetére:
Azért az tény, hogy az általános hírek nem igazak. Lehet, hogy sokan nem vesznek könyvet a kezükbe, de én az ellenkezőjét láttam az idei könyvhéten. A bolhapiacon nincs annyi ember, mint amennyi a könyvhét alkalmával megfordult a Vörösmarty téren.
Minden harmadik ember két szatyornyi könyvvel távozott a térről. Tehát igenis olvasnak az emberek. Ami mégis az Internetes irodalmi oldalak mellett szól, az, hogy egy könyv árából megvan az egész havi hozzáférési díj. Éppen ezért nagy igazság, hogy figyeljünk oda jobban, mit, és hogyan írunk le itt. Aki olvas, az érdeklődik, aki érdeklődik, az válogat, aki válogat, az ínyenc, és ha ízlik a falat, akkor az olvasó sokszor lesz a vendégünk.
És ugyanez igaz fordított helyzetben is: a tehetséges szerző is nagyot bukhat, ha ezeket a szabályokat nem tartja be.
Én jogosnak tartom, hogy felhívod az emberek figyelmét a hibákra, mert ezzel jó esetben elérheted, hogy megváltozzon az illető hozzáállása.
Nem kell mindenben egyet érteni veled, de a tanácsaid nagy része valóban megfontolandó, és nem a rossz szándék beszél belőled, ha valakinek bővebben kifejted, mit és hogyan kellene másképp írni egy adott műben.
Aki ezen megsértődik, vagy figyelmen kívül hagyja, úgyis csak magának okoz kárt vele, és nem érett a komolyabb alkotásra.
Úgyhogy tartsd meg a jó szokásod és fogalmazz továbbra is "keményen" a hozzászólásaidban!
Kedves medve!
Alapjában értek veled egyet.
Szerintem is fontos a nívós oldal, mert az irodalom sajnos ma (még mindig) elég méltatlan helyzetnek "örvend" az átlagemberek körében.
Mi "amatőrök"csak álmodhatunk arról, hogy egyszer széles körben olvasottak leszünk, ugyanis az a legtöbb ember még a nagy klasszikusokat se, vagy csak igen felületesen ismeri, és nem olvas se verset, se prózát. Az időhiányra pedig nevetséges fogni az alapvető érdeklődés hiányát.
Szerintem a Napvilág célja is az, hogy ezen a válságos helyzeten javítson.
És szerintem se csak a szerkesztők feladata lenne, hogy kiszűrjék az igénytelen írásműveket.
Azt hiszem, ha valaki lelkiismeretesen áll az íráshoz, nem 2-3 perc alatt akar egy remekművet összehozni, hanem hagyja megfelelő ideig érni, és nem a "világsikerért", hanem a szívéből, meggyőződésből ír, akkor még egy nem túl nagy tehetséggel megáldott alkotó is összehozhat egy tisztességes írásművet.
Válasz medve (2009-08-16 00:16:46) üzenetére: A jók úgyis kitünnek,a rosszak pedig elvegetálnak. Ezen az oldalon főleg az írásról van szó , és nem a kritikákáról. Mindenki érzi, hogy milyet írt.
Válasz Nem Tom (2009-08-16 00:46:11) üzenetére:Hagy írjon mindenki a kedvére,
Válasz medve (2009-08-16 00:16:46) üzenetére:
Szassz Medve! Igazad van, és mégsincs.Valóban a nívót emelné, ha mindenki jobban ügyelne a helyesírásra? És akkor szerinted helyes írások lennének? Hát nem, a legtöbbje sajna nagyon is lét alatti.Ez az az oldal ahol mindenki szelemileg dúlhat-fúlhat.Nem tartom szerencsésnek, hogy egy önjelölt nyelvtantanár levadássza a helyesírási hibáinkat, aztán nyilvánosan beleveri a fejünket a szarba.Ez nem a mindenki iskolája.
Válasz medve (2009-08-16 00:05:49) üzenetére:
:)))
Amúgy mintha én mondtam volna, amiket leírtál!
És a legrosszabb, hogy a végén még én érzem pocsékul magam, mert a másik (és az őt "védő" kommentelők) megsértődik. (Szegény Hangának sírtam el efeletti bánatom a minap is. )
Pedig én se sértegetni szeretnék, csak naívan azt hiszem néha, hogy normális hangnemben leírhatom a negatív észrevételeimet is, nem csak a pozitívat.
Válasz Poppy (2009-08-15 20:18:34) üzenetére:
Ja, és mielőtt bárki "jóindulatúan" félreérti, nem magamra gondoltam!
Válasz artur (2009-08-15 20:13:57) üzenetére:
:))
Na igen, ha nem is világ-, de legalább országos. 🙂 Bár mért ne merjünk nagyot álmodni? 🙂
Van azért itt egy-két alkotó, akiknek a tehetsége "kiragyog" a tömegből.
Válasz Hanga (2009-08-15 20:00:48) üzenetére:
Művésznő! Azt honnan tudod? :DDD
A fő dolog valóban a fejlődés iránti igény. És bár tényleg nem vár itt valószínűleg senkire világhír, az igényesség mindenképpen nagyon fontos dolog.