Válasz #3780 számú hozzászólásra :
Nekem van egy köteg szabályom, és példám arra, hogy hogyan kell jól írni, ezeket nem én találtam ki, hanem úgy kaptam. De amikor megkaptam hozzátették, hogy a szabályok azért vannak, hogy áthágjuk őket.
Ezek után mi az amit tanulni kell?
A véleményem, hogy rengeteg olvasás után az ember elkezdi a saját verseit, prózáit megírni, eleinte ráhangolódva a legutoljára olvasott alkotó művére, de aztán sok gyakorlás elteltével meg fog jönni a saját hangja is.
A kritikáról meg csak az jut eszembe amit Vámos Miklós Úrtól hallottam: a kritikussal elég csak köszönő viszonyban lenni!
"ahogy engem nem tanítottak meg egy csomó mindenre irodalom órán, úgy valószínűleg az utánam jövő generációkat sem."??
Az irodalomóra, majd 12 éves tapasztalataim szerint arra való, hogy az okosok véleményét megtanuljuk különböző versekről vagy kömyvekkről, bármiféle írásokról, és utána ezt kérik számon, sajnos, saját véleményünket pedig magunkban kell kialakítsuk. Vannak persze olyan magyartanárok, akik szeretnék ösztönözni az önálló gondolatokat, de tulajdonképpen nem tehetik meg, mert az érettségin egyszerűen nem azt kérik számon! Az irodalomóra pedig nem poétika és nem is kritizálni tanítanak. Nem tanítanak írni, csak fogalmazni - vagy azt sem. Ez nem arra való. Az írást nem lehet tanulni, sokat lehet olvasni és le lehet utánozni az elődöket, és bele lehet vinni egyedi dolgokat, valami újat, ha ki tudunk találni. Azért mondom, hogy "utánozni" - mert ha tanítani akarná valaki, akkor is csak bevett szabályokat taníthatna, amit követni kéne, utánozni. Az tény, hogy a létező versformákat ismerni érdemes, ha olyat akarunk írni, de ha ki akarunk találni egy újat, akkor inkább csak hátrány, szerintem.
Válasz #3766 számú hozzászólásra :
no most igazán igyekszem rövidre fogni...:)
- hogy ki a szerkesztő, az kiderül, ha a Kapcsolat menüpontra kattintasz; és még van ott sok más érdekes menü is 🙂
- nem, nincsenek "szabályok" (csak néhány, de az nem a kritizálással kapcsolatos, lásd Szabályzat), inkább, mint írtam, "bevett szokások", mint gondolom minden más hasonló ilyen oldalon. Egész egyszerűen itt az alakult ki, hogy az igazán részletes kritika, illetve az ebből fejlődő eszmecsere a belső levelezésben vagy akár email-ben bonyolódik többnyire, talán ez a kényelmesebb - de ez nem jelenti azt, hogy nem találsz terjedelmes kritikákat a művek alatt - szóval te is azt a formát választod, amelyiket akarod
- egyetértek, kellenek irányelvek a kritizáláshoz is, és tény, hogy az iskola sok mindent nem tanít meg, de "utánzás" alapján is jókat lehet tanulni: tehát ha én látom, hogy más milyen elemekkel kritizál, én is úgy teszek vagy megpróbálom
- bár én nem a vallásra gondoltam, mégis sokszor láttam, hogy a témát kritizálja valaki, pl. leírja a szerző, hogy milyen pocsék a hangulata és erre azt a kritikát kapja, hogy te még csak 15 éves vagy, mittudodte mi az a pocsék hangulat stb...
No de száz szónak is egy a vége: természetesen semmi akadálya egy kritikaelméleti fórumtémának, úgyhogy mindjárt meg is nyitom 🙂 Aztán ha összejön egy jó kis lista, alkalomadtán akár menüponttá is fejlődhet mindenki okulására.
Amint az új témában jársz, kérlek, dobd be ott is a korábbi felsorolást és mozdítsd meg a tagokat 🙂
Kedves Melinda,
hozzászólásodra a következőket reagálnám, mint az egyik "admin":
1. ha új fórumtémát szeretnél nyitni, azt ne itt jelezd, hanem írj valamelyik szerkesztőnek és vázold, hogy mit szeretnél benne viszontlátni (mint ahogy itt tetted) - ez a Honlapunk topic inkább az oldal működési, szerkesztési problémáit, témáit öleli fel
2. arról, hogy hogyan írjunk, és hogyan ne írjunk kritikát, már sokszor beszélgettünk, mert időről-időre felmerül. Bár pontokba foglalhatnánk (és az elmélet valahogy mindig könnyebben megy, mint a gyakorlat), kétlem, hogy bárki is betartaná, vagyis csak azért írna többsoros értelmezést, mert ezt itt csakis így lehet. Ha sok művet és hozzászólást elolvasol, láthatod, hogy többféle hozzászólás létezik - van, aki csak egy-egy soros dícséretet fűz oda egy műhöz, van, aki csak megköszöni, ha olvashatta valamely alkotást, emellett akadnak, akik hosszabb lére eresztik a kritikát és próbálkoznak valóban építő jellegűek lenni, ugyanakkor olvastam már - finoman szólva - romboló hatásút is.
Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy amatőr oldal, amatőr írókkal/költőkkel, 10től szinte 100 éves korig.
Ezért van az, hogy
a./ sokféle művel lehet itt találkozni. Ebből a sokféleségből fakad az is, hogy rengetegféle alkotást olvashatsz: profin megformált, érett művet és kiforratlan, stilisztikai hibáktól hemzsegő tákolmányt is. Lehet, hogy valaki évekig őrizgette-csinosítgatta műveit, míg az olvasók elé tárta, és lehet olyan is, aki az iskolai tízperces szünetben dod össze egy verset. Van, aki tanulta az irodalmat, és van, akit nem érdekelnek a hagyományok, a verstan - ő csak írni akar...
b./ igenis fontos egyes szerzőknek, ha nem csupán a megfogalmazásukat figyeli az olvasó, hanem a választott témájukhoz is hozzászól és esetlegesen saját élményeit is hozzáfűzi - ebből érezheti, hogy mondjuk egy bánatban, szerencsétlenségben, csalódásban, vagy akár örömben nincs egyedül
c./ a kritikát sem fogadja mindenki kitörő lelkesedéssel (bármennyire is kérik sokan az őszinteséget), tehát a kritikusnak is meg kell gondolnia, kihez mit és milyen mélységben ír. Akár kíméletből, akár emberségből, akár azért, mert mondjuk nem akarja mindenki szeme láttára lehúzni a szerzőt. Ezért éppen nem az a bevett szokás, amit te felvetsz (hosszú kritika a mű alá, egysoros a belső levélben), hanem pont a fordítottja. Aki \"szívén viseli\" egy-egy szerző kritizálását és úgy érzi, érdemes időt szánni rá, az belső levélben fogalmazza meg a véleményét - ott már lehet bátrabb lenni, szétcincálni, összerakni, mert azt más nem olvassa, csak a címzett
Mindemellett tökéletesen egyetértek azzal, hogy a helyesírás szabályait követni kellene (erről is sokszor vitáztunk már a fórumokon), de el kell fogadni azt, hogy - bármennyire szomorú - ez sem érdekel mindenkit. Számomra az irodalmi igényesség alapvető kelléke, de csak bízni tudok benne, hogy más is így gondolja.
Egyébiránt pedig, ha hosszabb műkritikát szeretne bármely tagunk is írni valamely szerzőnk egy vagy több művéről, akkor a korábban említett belső levél vagy email mellett nyitott a lehetőség nyilvánosan is: a cikkek/kritika kategóriába bárki feltölthet egy hosszabb értekezést, akár Napvilágos szerzőkről is (bár eddig még senki nem merészkedett ezt megtenni, de itt az idő!)
Végezetül örülök, hogy ismét egy ilyen - az irodalmat komolyan vevő - taggal gazdagodtunk, remélem, megtalálod nálunk az olvasóközönséged és a kritizálóközönséged egyaránt, valamint bölcs, de kíméletes észrevételekkel gazdagítod majd kritikára éhes (és azt megfogadni tudó) alkotóinkat! 🙂
A bal szememre kicsit sántítok. 🙂 🙂 Én azt hittem eddig, hogy az csak a statisztika kedvéért van ott. 🙂 Azért még kérni lehet. Az más. 🙂
Válasz #3724 számú hozzászólásra :
Az elég baj, ha nem találod meg sehol az alkategóriát, mert bizony ott vannak azok 🙂
Ha balra nézel a menüsorhoz, ott szerepelnek a főkategóriák: Cikkek, Prózai művek, Versek. Bármelyikre rákattintasz, ki tudod választani a neked szimpatikus alkategóriát és azon belül böngészni a művek között.
Neked is kellemes vasárnap délutánt 🙂
Ha megnézem valakinek az adatlapját csak a három fő kategóriában (Cikk, próza, vers) látszanak a címek, és a hozzászólások. Amikor új írást töltünk fel, ezeken belül ki kell választani egy általam alkategóriának nevezett besorolást. Pl. Prózánál mese, vagy versnél elmúlás. No én ezeket szeretném látni az alkotások mellett. Egyébként azon túl, hogy feltöltésnél kiválasztottam, nem találtam meg még sehol ezt a bizonyos alketagóriát. 🙂
Köszönöm a gyors választ. Szép maradék hétvégét. 🙂
Válasz #3722 számú hozzászólásra :
- Az inaktív státusz egyáltalán nem mond ellent az aktívak listájának, mivel teljesen másra értendő. Viszont igaz, hogy szebben hangzik a "nincs bejelentkezve", amint időm engedi, át fogom írni.
- A főkategóriás felvetésedet nem értem, ezt fejtsd ki bővebben légyszíves.
- Azt, hogy hányan nézték meg más szerzők alkotásait, nem fogjuk kiírni, ezt már többször kitárgyaltuk. Nem szeretnénk vele senkit befolyásolni. (Saját alkotásnál az adatlapon oda van írva).
- Néhány nap (esetleg hét...) múlva lesz egy összetettebb kereső, addig kérem türelmed.
- Digikönyvnél nincs hozzászólási lehetsőség egyenként a könyvekhez, azonban a vendégkönyvbe nyugodtan beleírhatod amit szeretnél, meg szokták nézni a szerzők.
Néhány dolog a honlaphoz. Nem bántásiból. Az egyiket már írtam. Az adatlapra kattintva a Státusznál: Bejelentkezve, illetve Inaktív látszik. Az utóbbi ellentmond számomra mióta van Aktívak listája. Javaslom a Nincs bejelentkezve kiírást. A másik, hogy annak, hogy megadjuk, hogy a fő kategóriákon belül hová tesszük az alkotásainkat nem látom jelentőségét, mert sehol nem jelenik meg utána. Javaslatom: Szintén az adatlapnál, mikor megjelennek a művek is, legyen ott, hogy milyen alkategóriában íródott, és mivel egy telhetetlen perszóna vagyok, és szeretném látni nemcsak a hozzászólások számát, hanem azt is, hányan nézték meg azt a művet. Ugyanígy, ha rákeresek a keresőben és megjelennek a keresésnek megfelő művek, szeretném látni a kategóriát, és az alkategóriát. És mégegy, mert kívánni tudok ám:-) 🙂 Lehetne a keresésnél szerzőre is keresni?
Digikönyvnél: Nem lehetne egy olvasók (látogatók) száma kiírás, esetleg ott is lehetne hozzászólni a könyvhöz?
🙂 🙂 🙂 🙂
Nagyon nagyon jó az a bizonyos alternatív megoldás!!! Úgy örülök neki. És bocsánat, hogy kissé nyersen fogalmaztam meg a véleményemet ezzel kapcsolatban a legutóbb... 🙁 röstellem.
Mindenesetre köszönjük! 🙂
Ó, és persze Boldog Újévet Mindenkinek!!! :):)
Netelka:
Légy megértő velünk, a szünnap az nekünk is szünnap 🙂 Valószínűleg valamelyik szerkesztő akkor éppen felment, elolvasott pár művet és pont a tiédnél fáradt ki.
Hanna:
Egyelőre külön ilyen kategóriát nem tervezünk, javaslom a románchoz töltsd fel és utána meglátjuk.
Kedves Szerkesztők!
Meglehetősen új vagyok még, és csak érdeklődni szeretnék, hogy van e olyanra lehetőség, hogy a verseken belül "finom erotika" témakör létrehozása?
Üdvözlettel: Hanna
Bocsi, gyerekek, de ma két verset küldtem... az egyiknek a címe: Újév előtt. Hova lett? Rosszul küldtem? Mert a másik fölkerült, de ez nem...
Boldog újévet NAPVILÁG! BUÉK! 2007! 😉
.....nagyon jó ötlet a lekerült friss 30 vers kiírása, mert így több véleményt is lehet kapni a művekről!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):)...gratulálok:):):)...doratea