2024. május 2., csütörtök
Véletlenül

Alkotok

Oldal 1 / 39
 
(@dpanka)
Tag Szenior alkotó

Sziasztok! Szeretném ajánlani Mukli Ágnes Reflexiók c. verses kötetét a MEK (Magyar Elektronikus Könyvtár) oldalán olvasható, letölthető.

https://mek.oszk.hu/20300/20365/

Aki szeretne hasonló kötetet szívesen segítek neki.
Kellemes időtöltést Ági szép verseihez!
Szeretettel: Panka

VálaszIdéz
Közzétéve : 2020.04.09. 12:12
(@dpanka)
Tag Szenior alkotó

Boldog Szülinapot kedves alkotótársamnak Szalki Bernáth Attilának, erőt egészséget, és további jó alkotó kedvet! és mindenkinek aki ma ünnepli a születésnapját!
Szeretettel: panka!

VálaszIdéz
Közzétéve : 2017.12.22. 16:24
(@emilly-palton)
Tag Alkotó

Válasz Szalai Mihály (2016-08-21 22:49:06) üzenetére:

kritizálok, véleményezek, ismeretségeket kötök. Ennek előnye, hogy általában a legtöbb ifjú titánnak van írói oldala fb-n, illetve blogjuk is van. Így mehet a linkcsere, egymás oldalának követése. A lényeg, hogy olvass tőlük, és mond el a véleményed, ne csak arról szóljon a dolog, hogy egymást körbenyalizátok és ennyi.

Pl. most olvastam egy nagyon jó fanficcet. Érdekes, izgalmas a történet, a történet íve is rendben van, a stilisztikával itt-ott vannak gondok, meg a helyesírással, alapvető írói szabályok áthágásával. Írtam egy véleményt az írónak (persze kulturáltan), hogy mi az erőssége, és mi a gyengesége a történetnek. Most ott tartunk, hogy megkért lektoráljak neki. Közben ismerkedünk, beszélgetünk. Ergo kapcsolatot építünk.

Szóval, sok lehetőség van, csak meg kell őket ragadni, és napi szinten jelen kell lenni az írás világában.

Üdv.: E. Palton

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.09.26. 14:57
(@emilly-palton)
Tag Alkotó

Válasz Szalai Mihály (2016-08-21 22:49:06) üzenetére:
Kedves Mihály!

Nekem mindkettő van. A facebook-on írói oldal, illetve blogom is. Lassan három éve írok, és az oldalakat kb. két éve hoztam létre. Aztán történt valami, és nevet változtattam, így mindent elölről kellett kezdenem.
Kezdeném a bloggal: Blogspot-os blogom van, amit linkcserével, illetve fb.-n blogos csoportokba belépve hirdetek. Illetve vannak olyan oldalak, ahol nézegetni kell oldalakat, amiért pontokat kapsz, amiket azután beválthatsz arra, hogy a te oldaladat nézzék. Ezekre az oldalakra a blogodat és a fb. írói oldaladat is felteheted.

Facebook írói oldal: első körben körbeszóltam az ismerősöknek, hogyha tehetik kövessék. Utána beléptem írással foglalkozó csoportokba. Amellett, hogy rengeteget lehet tanulni, belinkelheted az oldalad.

Rengeteg lehetőség van a menedzselésre, mindegyiket ki kell próbálni, és meglátod, hogy melyik az, amelyik elnyeri a tetszésed. Több írói oldalon vagyok jelen, ahol olvasok,*

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.09.26. 14:47
(@szalai-mihaly)
Tag Alkotó

Helló!

Bocsánat, hogy nem vagyok mostanában aktív, de ide pofátlankodok. Most fejeztem be az egyetemet, sűrű időszakom volt. Azt szeretném megkérdezni, hogy valakinek van-e írói oldala, vagy írói facebook profilja. Hogyan menedzselitek ezt? Milyen típusú weboldalt, blogot üzemeltettek?

Köszönöm: Mihály

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.08.22. 00:49
(@nemeth-istvan)
Tag Alkotó

bef.
Hogyan javítsd, csiszold?
a) Olvasd el. Megírás után néhány órával vagy másnap olvasd el, és vesd össze kedvenc íród párbeszéd-technikájával.
b) Figyelj. Ügyelj arra, hogy természetes beszédként hangozzék, amit írtál, legyen természetes a ritmusa.
c) Hallgasd meg. Olvasd fel az általad írt párbeszédet hangosan. Érezni fogod, hogy döcög-e, terjengős-e… teszteld egy családtagoddal vagy barátoddal.

Üdv: István

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.09. 16:51
(@nemeth-istvan)
Tag Alkotó

folyt.
Hogyan ne?
a) Ne címkézd túl a megszólalásokat! Minek írnád ki mindig, hogy: – mondta Findlay. Vagy hogy: – válaszolta a lány. A jól megírt párbeszéd világossá teszi, hogy éppen ki szólal meg. Akkor is, ha nem címkézed.
b) Ne ess túlzásokba a történet érthetőségét szolgálva. A párbeszéd nem arra szolgál, hogy direkt háttérinformációkat közöljön valamely szereplő megszólalása ürügyén-alkalmán. S arra se, hogy a másik karakterét mintegy leíró módon minősítse. Arra meg végképp nem, hogy olyasmiket emlegess, idézz fel, amit az olvasó már amúgy is tud.
c) A párbeszéd ne legyen reális. Nem úgy hat majd, ahogy szeretnéd. A párbeszéd hasson reálisnak, de ez nem azt jelenti, hogy ha ellesel egy párbeszédet és azt lejegyzeteled, úgy hat majd, ahogy rád, amikor hallottad. A jó párbeszéd megközelíti a valódi beszélgetést, de nem utánozza azt. Gondolj bele, hány ööö, hm, szünet tagol egy valódi párbeszédet. Olvasva viszont zavaró és felesleges.
folyt.köv.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.09. 16:50
(@nemeth-istvan)
Tag Alkotó

Válasz Szalai Mihály (2016-01-07 22:31:20) üzenetére:

folyt.
Hogyan is?
a) Légy tömör! A hosszú és terjengős párbeszéd(elem) – vagyis egy-egy megszólalás – érdektelen és átlátszó, ha teli zsúfolod információkkal. A párbeszédelem mindig informatív, de nem attól, hogy teletömöd információkkal. Az olvasó unni fogja. A párbeszéd során kell, mintegy magától értetődően, kibomlania a fontos információknak.
b) A párbeszéd lehetővé teszi, hogy közvetve újabb információkat közöljön arról, aki beszél.
c) A párbeszéd nem statikus. Beszélgetés közben általában senki sem hagyja abba azt, amit éppen tesz, izeg-mozog, mosogat, fegyvert tisztogat, minden cselekvés és megszólalás egységbe forrt ritmusban születik. Ennek megfelelő az üteme, tagoltsága is. A karaktereid nem statikusak.
folyt.köv.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.09. 16:48
(@nemeth-istvan)
Tag Alkotó

Válasz Szalai Mihály (2016-01-07 22:31:20) üzenetére:

Szia Mihály!
Az internetet böngészve találtam:
Hogyan írj párbeszédet
A jó párbeszéd egyszerű – de valójában bonyolult. Mozgásban kell tartania a történetet, előre vinnie.
Lehet, hogy egy párbeszédtöredék újabb asszociációkat hív elő, s nem tudsz ellenállni, így hát bokrosítod, játszol a szavakkal, azok áthallásos értelmével, s büszke is vagy a zsonglőrködésre, de nem haladsz egy csigasúrolásnyit sem előre… Egyszer tán még eltűri az olvasó, harmadjára unni fogja. Mert a történet érdekli, nem a te „most álljunk meg egy pillanatra, mert könnyed eleganciával játszadozom egy kicsit” hajlandóságod…
A jó párbeszéd
1. Előreviszi a történetet – nem topog egy helyben
2. Fontos karaktervonásokat fed fel már pusztán a megszólalás által, anélkül, hogy mesterségesnek vagy erőltetettnek hatna
3. Reálisnak tűnik, de anélkül, hogy valójában realista lenne
folxt.köv.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.09. 16:46
(@eferesz)
Tag Szerkesztő

Kedves Mihály!
Nagyon jó dolgokat írt le festnzenir, érdemes megfogadni tanácsait, én csak annyit fűznék hozzájuk, hogy írj sokat, gyakorolj. Nézz rá egy kristályra és akkor minden világossá válik!!!
🙂
Szeretettel: Szabolcs

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.08. 11:58
(@festnzenir)
Tag Alkotó

Kedves Mihály !

Nem
egyszerű, de nagyon jó a
kérdésed! Elsősorban az író egyénisége hagy nyomot a mű párbeszédein, másodsorban a téma, a műfaj (ami feldolgozásra kerül: dráma, vígjáték,sci-fi stb) hangvétele mélységesen befolyásolja a párbeszédeket. A különféle érzelmek , indulatok tompításának, vagy fokozásának tudása, ismerete, A párbeszédek közötti jellemábrázolások még jobban kiemelik a beszélőket. Az is nagyon fontos, hogy az írónak legyen beleérző képessége is, mint a színészeknek, de attól több, mert a színész másodlagosan érzi át a tanulandó szöveget, míg az írónak azt meg is kell írni .
Röviden részemről ennyi . Üdv. festnzenir.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.08. 10:07
(@szalai-mihaly)
Tag Alkotó

Kedves Írótársaim!

Szeretném tőletek megkérdezni, hogy milyen módon lehet a párbeszéd írói képességet fejleszteni, regények novellák írásához.

Köszönöm: Szalai Mihály

VálaszIdéz
Közzétéve : 2016.01.08. 00:31
(@doreen)
Tag Szenior alkotó

Válasz Szalai Mihály (2015-06-23 22:04:08) üzenetére:

Sokan adnak ki például úgy könyvet, hogy korábban blogként publikálták az adott írást, bejegyzésről-bejegyzésre. De ezt szerintem inkább a kiadóval beszéld meg, mert rajtuk múlik.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2015.06.24. 20:04
(@szalai-mihaly)
Tag Alkotó

Kedves Írótársaim!

Azt szeretném megkérdezni, hogyha feltöltök valamilyen alkotást a napvilágra, mennyire maradnak meg a szerzői jogaim? Tudom-e gond nélkül hivatalosan publikálni a műveimet, vagy a levédetés során problémák léphetnek fel, és a kiadó nem áll szóba velem, mivel már nyilvánosságra hoztam a művet, és nem bizonyítható, hogy az enyém. Remélem érthető, mit szeretnék kérdezni.

Köszönöm: Szalai Mihály

VálaszIdéz
Közzétéve : 2015.06.24. 00:04
(@dpanka)
Tag Szenior alkotó

Köszönöm mindenkinek aki felajánlotta posztolásra egy alkotását, így összesen 21 szerző verse lett posztolva Győrben. Igazi fesztivál hangulat volt. A versek padon voltak felhelyezve, valamint a sétáló utcán egy csónakos szobornál, és úsztak a sikertől, az emberek nagy örömmel fogadták. Persze kézből is fogyott bőven, így még plusz gyorsan egy írószer boltban másoltatni kellett. Volt érdeklődő aki mind a 21-et elkérte magának. Szóval szép nap ez a költészeti. Itt megtekinthető a videó összeállítás,
https://www.youtube.com/watch?v=Dz2iNvuMF3Y&feature=share
pusszantás mindenkinek és persze jó ihletet!
panka

VálaszIdéz
Közzétéve : 2015.04.14. 19:11
Oldal 1 / 39