Jól van, jól van, nem akartam én egyetlen szépreményű-széplelkű művészemberbe sem belegázolni
Csak hát én mindig megmondom, mit gondolok, őszintén.
Válasz Hanga (2009-10-08 12:06:49) üzenetére:
Túlragozni? Naná! Hiszen a Magyar Irodalommal foglalkozunk.
:-)))
Jahajj, hát nem is kritizálunk mi itt, hanem VÉLEMÉNYEZÜNK. Ez azért nem ugyanaz. És aki megsértődik egy őszinte véleményen, az hmm, túlságosan is érzékeny lelkű, erre nem tudok mit mondani. Mindenki írja le, mit érzett egy adott mű elolvasása közben, után és kész. Néha nagyon túl tudunk ragozni itten mindent
Válasz Arany (2009-10-08 11:49:11) üzenetére:
Ismét leírom a véleményem. Objektív kritika nem létezik. Az olvasó nem írja oda egy írás alá, hogy tetszik, ha egyszer nem tetszik, hiába tökéletes a mű irodalmi szempontból. Kell, hogy megérintsen az írás. Szóval, nem értem, miért baj, ha a hozzászóló odaírja, mi miért nem tetszik neki? Nem ez segít minket abban, hogy szélesebb réteghez írjunk, ha az a cél?
Persze, más a helyzet, ha nem a közönségnek írunk. Eszembe jut egy mondás, ami ugyan nem köthető szorosan az irodalomhoz, de miért ne lenne igaz rá? Férfiak között él ez a szólás.
" Minden nő szép, csak nem mindenkinek."
Ebből következik:
Minden alkotás jó, csak nem mindenkinek.
:-)))
Mindenki mást lát ugyanabban a műben. Ez függ személyiségtől, műveltségtől, szociokulturális háttértől, pillanatnyi hangulattól, tapasztalatoktól stb. Ugyanakkor éppen ez tesz sokszínűvé az oldalt.
Szerintem nem kell vacakolni, mindenki írja meg, hogy mi jut az eszébe amikor a művet olvassa. Mondjuk lehetne objektívan is pontozni. Pl ha az író neve, csak akkor bukkana fel ha leosztályoztad.Na persze el lehet küldeni a müveket egymásnak email-ban is és akkor fuccs az objektívitásnak. A megoldást a pontozásra mindenki önmagában keresse, és számoljon el a lelkiismeretével.Nekem , ha olyanom van, hogy itt olvasgatok, ha valami eszembe jut a műről leirom, megkritizálom, a jellegteleneket nem véleményezem,mert lehet, hogy másban hagy nyomot, csak én vagyok a tuskó aki nem tudja beleélni magát a sztoriban. Ami pedig, vagy nagyon rossz, vagy bosszant, vagy provokációnak érzem, azt megkritizálom, és le is osztályozom.Soha hsz-t nem törlök, de egy másik lapon osszegyűjtöttem azokat amik tetszenek a válasszal együtt, és igen szórakoztató így egyben
Kedves Hanga,
az a baj az egész kritizálással/pontozással, hogy tkp nem a művet értékeljük (azt nem tudjuk), csak a szubjektív véleményünket írjuk le. az ember szubjektív lény, csak álmodunk az objektivitásról. az értékelés nem a szerzőt minősíti, hanem az értékelőt. de ennek ellenére, sajnos, nagyon tud fájni.
Válasz SaSára (2009-10-06 21:08:54) üzenetére:
Kicsiny, örülök a fejlődésnek
És ne vedd a kritizálást véresen komolyan, csak mondd el bátran a véleményedet, ha jó, ha rossz.
Válasz Hanga (2009-10-06 19:25:40) üzenetére:
Én szívesen kritizálnék. De nem a szívem, hanem az agyam miatt nem teszem. Még azért ott nem tartok.
De meglepett a múltkor, hogy egy nálam egy évvel idősebb -nagyképű- srácnak a versét olvastam, és feltűnt a ritmus, a szótagszám, hogy mennyire nem sikerült. Pedig én sem tudok jobbat írni. De a hibákat már jobban meglátom. Fejlődtem
Válasz Nem Tom (2009-10-06 19:59:44) üzenetére:
Tamás szevasz! Már fel is raktam, még nem teljesen kidolgozott, mert álmomban íródott (ilyen még nem volt:-)) és ahogy reggel lekapartam, úgy is maradt.
De talán írnom kéne még egy-két haikut is
Válasz Hanga (2009-10-06 19:25:40) üzenetére:
Szasz Hanga! ha Te felraksz valamit, akkor én is sürgősen, írok valamit.Kaptam én már ötletet tőled.
Tamás
Még jó, hogy jóllakva jöttem ide
Le vagyok maradva, gondoltam, de látom már, hogy a kritizálás örök téma :-)) és soha be nem gyógyuló sérüléseket tud okozni a sértődékenyebbeknek.
Na azt hiszem, fel kell töltenem már végre valamit, hogy kapjak egy-két mellbevágó kritikát
Válasz Nem Tom (2009-10-06 07:16:27) üzenetére:
Kedves Tom!
Nem sértődöm meg. De nem volt más választásom. Egyébként nem ijedek meg attól, hogy most vezetnem kell egy egyszerű füzetben - mert csak ennyivel munkával jár - hogy mikor, hány db-ot adok el, na meg egyegy nyugtatömböt kiállítani. Bár sokat adhatnék el. Nos, ha Te is megrendeled tőlem, Neked is ki fogok állítani egyet, sőt, ha kéred, még számlát is tudok adni! Attól sem ijedek meg, bár olyan sokat kellene kiállítanom, hogy elfogyna a készletem. Ennyi.
Válasz Don Paco (2009-10-05 19:21:00) üzenetére:
Köszönöm a tippet, azért nem tételezem föl róluk, hogy másra is használnák. egyébként csak így tudták vállalni, hogy részt vesznek a terjesztésben.
Válasz Finta Kata (2009-10-06 16:04:46) üzenetére:
Kedves Kata! Igen. Így már más. Én is erre a megoldásra gondoltam. Ennél egyszerűbbről még nem hallottam.