2024. május 3., péntek
Véletlenül
Álnevek rejtélye
 

Álnevek rejtélye

Oldal 1 / 28
 
(@toni)
Tag Szenior alkotó

Kedves Szusi!
Úgy látszik nem értetted meg amit írtam. Ugyanis az nekem nagyon fonos, (hogy helyes e vagy nem az itt jelentéktelen) hogy a képzelemben valakit eltudjak képzelni akinek én írok, vagy akitől én kapok egy hozzászólást. Még barackvirág, kisvirág, vagy hamupipőke mellet eltudok egy élő személyt képzelni. És egy olyannál mint én is, aki a halat és a rizsát még látni sem birja, gonolhatod mire asszociálok a te nicknevednél. Elovasni még valahogy elolvastam a Haikuidat deha nehezemre is estt, írni később nem tudtam rá, Nem akartam ilyen direkt lenni, de ez az igazság, amiért bizonys nickneveket egyáltalán nem értek meg

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 15:58
(@zagonyi-monika)
Tag Alkotó

Válasz szusi (2014-01-13 12:58:13) üzenetére:

Igen, ezekkel is teljesen egyetértek! Lehet célja egy álnévnek is, probléma csak akkor van vele, ha úgymond "rombolni" jön olvasóként álnév alatt valaki, de szerencsére ez igen ritka (legalábbis az én tapasztalataim alapján), és hamar kiderül.

Az is igaz, hogy a szerzői jogi kérdéseket nehezítheti, ha olyan fordul elő, amit írtál, hogy több nick nevet használ különböző oldalakon...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 15:55
(@szusi)
Tag Alkotó

Válasz barackvirág (2014-01-13 09:14:35) üzenetére:
Ugyanúgy ismeretlen ember lenne a számomra, mint a „tokaszalonna” álnév mögött lévő ember. A világháló már csak ilyen. Lehet kreálni akár fényképpel is személyiséget, ha valaki pont ezt akarja. Lásd. a leírt példám. Lehet ténylegesen saját névvel és adatokkal is jelen lenni (bár ezekkel sokszor és sok a visszaélés) és lehet nick névvel is megjelenni. Mindenki szíve joga mindhárom. A motivációk pedig igen változatosak lehetnek.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 15:00
(@szusi)
Tag Alkotó

Válasz barackvirág (2014-01-13 09:14:35) üzenetére:Barackvirág, persze, idővel változ(hat)nak a körülmények is, hisz én is, amikor ide bejelentkeztem csak haikukat írtam, és hittem, hogy ez így is marad. (Innen a szusi név). Nem így maradt, viszont maradt a nicknév. Sosem gondoltam volna, hogy publikálok, de ez is megtörtént, és ott már természetesen az igazi nevemmel szerepeltem. Egy évig kb. titokban írtam a verseket egy meglepi verseskötethez, és az sem lett volna célszerű, ha ez idejekorán kiderül. Az még szokott zavarni, hogy ha valaki irodalmi oldalakon más és más nick névvel szerepel, (ezt nem fogom agyilag) és utána magyarázkodik jobbra-balra, hogy bizony Ő írta az ippeg feltett verset vagy novellát. Tónival abban nem értünk egyet, hogy szerintem az is tök mindegy, hogy milyen névvel jön egy hozzászólás, a lényeg, ami benne van. Ellenőrizni amúgy sem tudnám, hogy Kovács Erzsit, tényleg Kovács Erzsinek hívják-e, de, őszintén szólva, nem is érdekel.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 14:58
(@toni)
Tag Szenior alkotó

Habár e csirke eszemmel, sohasem tudtam felfogni, minek egy álnév, elejében gyávaságnak tartottam, idővel egy kicsit "lazítottam". De mint ahogy először is írtam:
Ha múveket tesz fel, azt megértem. De amikor az álnév alatt véleményt is mond, azt nem. A vélemény, az a az ő személyes véleménye, amely önmagához, törvényes nevéhez tartozik, nem az álnevéhez.
üdv Tóni

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 13:41
(@zagonyi-monika)
Tag Alkotó

Folytatás...
Aztán úgy döntöttem, hogy a könyveimet a saját nevemen jelentetem meg (szeretem egyébként a sajátot... a keresztnevemet ugye a szüleimnek köszönhetem, a vezetéknevem pedig a férjem után van, a saját választásom alapján). Ahogy írtam az imént, elgondolkodtam azon is, hogy csak itt van álnevem... és akkor úgy döntöttem, hogy "egységesítem", tehát valójában már eldöntöttem, de szerettem volna hallani / olvasni néhány véleményt a témában, és tényleg jó volt olvasni, mert arra jutottam, hogy a lényeg az, hogy jól érezze magát az alkotó (vagy olvasó) azzal, amit választ... hiszen különböznek az életek, élethelyzetek, stb...
Így aztán... bár megszerettem a barackvirág álnevet, nálam mégis változni fog itt, a Napvilágon is az igazira...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 11:14
(@zagonyi-monika)
Tag Alkotó

Köszi, hogy leírtátok a gondolataitokat a témában, érdekes volt olvasni a nézőpontokat, és bizony mindegyikben van igazság...
Szusi, nagyon egyetértek azzal, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit tesz ki, ez fontos, és tiszteletben kell tartani... ez nagyon így van. Nálam ez úgy alakult, hogy amikor regisztráltam a napvilágra, optimálisnak éreztem, hogy legyen egy álnevem, bár szerepelt a valódi is. Aztán éppen akkortájt, amikor megjelentek az első köteteim, megfordult a fejemben, hogy csak itt van álnevem... A kérdés az álnévvel kapcsolatban tovább "gyűrűzött" bennem akkor, amikor nemrégiben úgy döntöttem, hogy ki fogom adni a prózai írásaimat is. A kérdés természetesen az volt, hogy álnév vagy igazi... Megnéztem a nagyokat, hogy ők hogyan csinálják ezt, és azt láttam, hogy volt mindenféle; van, aki valódi néven jelentette meg a könyvét, van, aki a valódi mellett álnéven is írt, és van, aki a valódi mellett több álnéven is (férfinév, női név egyaránt). Folytatom...

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.13. 11:08
(@szusi)
Tag Alkotó

Mindenki eldönti maga, hogy milyen információkat tesz ki a világhálóra magáról. Nem hinném, hogy jobban ismernének, amúgy ismeretlen emberek, ha a valódi nevemen szerepelnék. Egy irodalmi oldalon pedig valóban a produktum számít, tök mindegy, hogy az illetőt Kis Julcsinak vagy Kovács Pistinek hívják, persze, ha valóban így hívják, hisz álnév lehet normál név is. Természetesen könyvben vagy folyóiratban való megjelenésnél már furcsállom az álneveket.
Nemrég találkoztam a legmegdöbbentőbbel. Egy könyvbemutatón, egy fickót kérdezgetett a könyv szerkesztője erről-arról, és közben kiderült, hogy a könyvben egy nő nevével és fotójával van jelen. Na, ez már nekem is egy kicsit sokkk volt.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.12. 18:37
(@kankalin)
Tag Szerkesztő

Elgondolkodtam azon, amiket írtatok. Én szeretek Kankalin lenni, sokkal jobban, mint bármi más. Nekem ez az írói álnév új életet adott. Valódi anyakönyvezésem azért nem érdekes, mert nem ezért írom a verseket. Meg se fordult a fejemben, hogy teljesen felfedjem magam a nyilvánosság előtt. Szerintem nem az a fontos, hogy mi a valódi nevem, sokkal lényegesebb ennél az, hogy ki is vagyok valójában. Ezt a verseimből tudhatják meg azok, akiket érdekel az előbb említett dolog.
Kíváncsi vagyok a véleményekre. 🙂
Szeretettel: Kankalin

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.12. 15:37
(@finta-kata)
Tag Szenior alkotó

Válasz barackvirág (2014-01-11 11:38:32) üzenetére:

A Te választott nick-neved igazán szép, szemben sok érthetetlen-buta nevekkel szemben. Mégis, én az eredeti nevekre szavaznék. Még akkor is, ha a föltett anyagok kívánnivalókat is tartalmaznak. Igaz, itt irodalommal foglalkozunk, azonban nem lehet mindnyájukra vonatkozóan ráilleszteni a kész író vagy költő elnevezést.
Nálad másként van, hiszen nagyon jól ismered az írás rejtelmeit, a költészet alapelemeit. Ha ritkán is, de remek alkotásokat teszel föl.
Ezért én azt javaslom, hogy nyugodtan válasszad az eredeti nevedet, hiszen "mégis csak az igazi az igAzi..." - ahogyan érzed magad is!
Kata

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.11. 14:15
(@szalai-mihaly)
Tag Alkotó

Én a rendes nevemet használom, ez vagyok én. Egy álnévvel lehetne sokat mondani, de azzal már ferdítek magamon. Voltam fenn a honlapon két keresztnévvel is, de nincs két keresztnevem, úgyhogy az nem én lennék. Most a magam nevében akarok beszélni, és nem egy olyan személy nevében, aki nem létezik, vagy csak lenni szeretnék. Tónival teljesen egyet értek, amit ő írt. barackvirág, te meg azt döntsd el, hogy mennyire tudsz azonosulni ezzel a névvel, illetve, mennyire tudsz rendes neveddel azonosulni, és művészeted melyik névvel mennyire azonosul.

Szalai Mihály

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.11. 14:05
(@zagonyi-monika)
Tag Alkotó

Bár az évek alatt nagyon-nagyon megszerettem a barackvirág (nick)nevet (2007 óta használom itt, csak volt egy rövid idő, ami alatt nem voltam tag az elfoglaltságok miatt, de aztán visszatértem), mostanában megfordult a fejemben, hogy megváltoztatom az igazi nevemre, és akkor Zágonyi Mónika leszek... de aztán meggondoltam magam 🙂 és most ott tartok, hogy nem is tudom... Tényleg megszerettem a barackvirágot, de mégis csak az igazi az igazi... 🙂
Ha van kedvetek, írjátok le, mit gondoltok erről... 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 2014.01.11. 13:38
(@toni)
Tag Szenior alkotó

Szerintem addig amig az álnév alat ír valaki, múveket tesz fel, azt megértem. De amikor az álnév alatt véleményt is mond, azt nem. A vélemény, az a az ő személyes véleménye, amely a önmagához tartözik, nem az álnevéhez. De ez is mint minden, csak egy szubjektív vélemény.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2013.08.20. 13:44
(@artur)
Tag Szenior alkotó

Válasz Fredrick St. Claire (2013-08-20 07:14:39) üzenetére:
Eszembe sem jutott a gyanúsítás, csak nem volt egyértelmű, hogy mire tetted a megjegyzést. Az álnévhez minden tagnak joga van. Akinek pedig eleve van "művészneve", miért ne használhatná.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2013.08.20. 12:09
(@fredrick-st-claire)
Tag Alkotó

Válasz Artúr (2013-08-20 01:43:20) üzenetére:

A kettős regisztráció eszembe se jutott... Csak én nem szeretem az igazi nevem, ezért jó, hogy álnéven lehet valahol megjelenni/publikálni.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2013.08.20. 09:14
Oldal 1 / 28