2024. május 9., csütörtök
Véletlenül
Általános csevegés
 

Általános csevegés

Oldal 521 / 593
 
(@zold-zsazsa)
Tag Alkotó

Válasz Don Paco (2007-03-07 20:39:59) hozzászólására:

... és még ha jószándékú az a kritika! De ha eleve csak az orra alá akarja dörgölni valakinek a véleményét az ilyen, hogy pl de ócska, akkor az inkább ne is tegye...
Két zárójel közt megjegyzem és már abba is hagyom. 🙂

Tényleg jól megfogalmaztad: nincs mindenkinek szüksége a megmondóemberre. Egyébként én azt hittem, van, aztán megmondták, ami jószándékú is volt, építő is volt, mégis rosszul esett, hogy nem egészen olyan fogadtatása volt a verseimnek, mint reméltem... de azért továbbra is úgy gondolom, hogy mondjátok meg 🙂

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 23:05
(@don-paco)
Tag Szenior alkotó

Válasz Tiringer Tündi (2007-03-06 15:04:38) hozzászólására:

"Úgyhogy még ép bőrrel :)))) kiszállok a vitából..."
Ugyan már! 🙂

Egyébként az itt leírtak zömével nincs problémám, az előző hozzászólásoddal nem értettem egyet, ahol kifejtetted, hogy nem baj, ha elszáll valaki, hogyha elég nagy tudás van mögötte, akkor megérdemli.

No, még pici észrevétel és utána befejezem, mert felesleges olyasmiről vitázni, ami félreértésen alapszik. 🙂

A Napvilág Íróklub tagjai között bőven akadnak olyanok - köztük én is -, akiknek nincs komoly céljuk az írással, csaj néha leírják ami eszükbe jut és felteszik hozzánk. Ezért nem lehet erőltetni azt, hogy mindenáron az összes verselőre, novellaíróra ráerőszakolja egy megmondó ember a véleményét. Engem ugyan abszolút nem befolyásolnak a negatív kritikák, de néhány szerzőt annyira meg lehet bántani egyjószándékú, ám erősebb fogalmazással, hogy annak hatására inkább befejezi az alkotást. Ez nem jó.
A tanárod biztosan nagytudású ember, de nem kizért, hogy a kemény kritika hatására más területre evező fiatalok között akadt nagyon tehetséges poéta, csakhogy minden kedve elszállt a nyers stílus miatt. Biztosan akkor is megtanultad volna, hogy mi a májzen és meiszen közti különbség, ha beszél róla pár szóval.

VálaszIdéz
Téma indító Közzétéve : 2007.03.07. 22:39
(@poppy)
Tag Szenior alkotó

Egyetértek Zsázsával, én sem tudnék "kötelezően" írni, bár biztos van olyan, aki tud megrendelésre alkotni. Mindegy, én mindenesetre a szerkesztőinkre bíznám a döntést, hogyan lépjünk tovább ez ügyben.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 22:02
(@zold-zsazsa)
Tag Alkotó

Válasz lowcallbus (2007-03-07 18:41:32) hozzászólására:

A költőnek, aki esetleg elvállalná ezt a mentorkodást kb ugyanannyi volna a "feladata", mint amit mi is megteszünk, egyesek nap mint nap, azaz hogy felnéz az oldalra, böngészget kicsit az írások között és hozzászól. Annyi lenne a különbség - szerintem - hogy ő valami rendszer szerint menne, pl. készíthetnénk egy listát azoknak a nevével, akik egyáltalán szeretnék, hogy szaktanácsoljanak nekik, akár ezen belül egy olyan lista is lehetne, hogy ki melyik művét tartja érdemesnek erre. Olyasmi, mint egy belső pályázat. Arra gondolok, hogy először mindenki szűrje meg maga, hogy melyik írását tartja olyannak, hogy azt szakértő orra alá dugja. Máris szűkülne a kör.

Azt mondod, "A tagok tetemes része nincs tisztában a verstani alapfogalmakkal". Na és. Már bocsánat, de szerintem a Napvilág pont azért amatőr íróklub, mert egy csomóan "csak" az írás öröméért írnak. A Napvilág hf című ötleted pedig, ne haragudj, de tőlem nagyon távol áll, nem tudom, más hogy van vele, de én nem tudnék úgy írni, hogy megmondják, mit kell. Ha saját magam választok pl szonettformát vagy bármi kötött (akár nem konkrétan már műfajként létező) formát, amit kigondolok, akkor ahhoz tudom tartani magam, de ha azt mondják, hogy most írj hexameterben... na nem. Persze aki komolyan foglalkozik ezzel, esetleg költő/író akar lenni (mármint hogy ez a munkája) annak fontos gyakorolnia, de aki csak hobbiszinten ír, akár milyen színvonalon is, azt valószínűleg nem fogja érdekelni ez. A prózai kompetenciához nem nagyon tudok hozzászólni. Az irodalomelmélet szintén egy csomó lelkes amatőrt könnyen lehet, hogy taszít...

Az, hogy 400 amatőr közül hogyan szűrik ki a tehetségeket, nos, itt vissza kell utaljak arra, hogy egy csomóan nem is akarják, hogy kiszűrjék őket, nem gondolják magujat kiemelkedően tehetségesenek, egyszerűen csak szeretik kiírni magukból a gondolataikat. Aki meg szeretné, hogy fölfedezzék, arra ott vannak a különböző pályázatok, azok úgyis hajtanak majd, meg azok azok, akik a mentor és egyéb szervezkedős ügyekben aktívan részt vesznek, és, mondom, ha lesz mentor, akkor lehet létrehozni a listát. Lásd fönt. Ennyi.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 21:33
(@lowcallbus)
Tag Alkotó

Bocsánat a helyesírásért.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 20:43
(@lowcallbus)
Tag Alkotó

Válasz Poppy (2007-03-07 10:03:29) hozzászólására:

Az igazat megvallva maga az ötlet szép, de vannak olyan vetületei a dolognak, amik miatt egyelőre nem érdemes ilyen fajta segítséget kérni.

Pl.362 tag van, és ez bővül. Az alkotások száma mindjárt 6000. Ezen egy költő sem rágja végig magát érdemleges tanácsokat osztva.

Másik dolog: A tagok tetemes része nincs tisztában a verstani alapfogalmakkal, ami a prózát illeti, abban más a kompetens. Azt mondaná minden szakértő, hogy melőtt írnk, olvassunk is. És ha komolyan gondoljuk, akor tényleg igaza van. Rengeteg költészetről szóló könyv van, rengeteg irodalomelméleti olvasmány.
Viszont közöttünk majd mindenki más hangnemben ír. Mindenkinek érdemes leginkább, de nem csak a saját ízlésének megfelelő szerzőket, segédlateket olvasni. Ezt nem teheti meg senki helyettünk.
Másrészt vagyunk annyian, hogy... Nagy hibánk, hogy minden vélemény szinte csak ennyi: "Nekem tetszik, szépek a képeid" Ebből nehéz tanulni.

Ha egyszer lesz klubbtali, remélem, előrébb mozdulunk kritika tekintetében. Meg örülnék, ha lennének Napvilágos hf-k.
Mondjuk 4 soros hexameter, ősi nyolcas, haiku stb írása. Fontos, hogy formában is tudjunk írni. Vagy meg lehetne bízni lelkes embereket, dolgozzanak ki egy témakört, és töltésk fel egy verstani rovatba, pl.: időmértékes, szimultán stb verselés, metafora használata, lényege, rímek, verstípusok: szonett tercina, stanza stb...
Ha ez megvan és majd a tagok nagy részének, sikerül elsajátítani is, akkor nem mondják majd, hogy 400 amatőr közül nem érdemes kiszűrni 10 tehetséget, mert időpazarlás.

Tehát nem csak másoktól várhatjuk a segítséget... magunkat is fejleszthetjük, aztán már nem keresni kell mentort, hanem ők fognak megtalálni bennünket

misi

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 20:41
(@john-von-sacchi)
Tag Alkotó

Sziasztok!

Kedves sanna!: Minden ez irányú tevékenységet szívesen veszünk, ezt szerintem az ADMIN-ok nevében is mondhatom.

John

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 20:08
(@sanna)
Tag Alkotó

Én tudnék ajánlani valakit.
Az iskolámban van egy magyar tanárnő. Másodjára adattam be hozzá barátnőmmel a verseimet. engem konkrétan nem tanít, csak őt, ezért történt így, de ez most nem lényeg. Nem finomkodott, megmondta, de mégse bántóan, és enm vette el a kedvem. Leírta a jót a rosszat de mégse cincálta szét a versem.
Amennyire én tudom, ő eléggé ott van az irodalmi életben, de nem mint híresség, vagy ilyesmi.
Legutóbb megjelent fordítása a Parfüm volt. Nem rég film is készült belőle, a könyvből. Szóval azt fordította.
Biztos vagyok benne hogy elég elfoglalt, de esetleg megkérdezhetem, ha már biztossá válik a dolog, és komolyan gondoljuk és hasonlók.
Ismeri netán valaki?

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 17:04
(@poppy)
Tag Szenior alkotó

Válasz lowcallbus (2007-03-07 09:58:10) hozzászólására:

Szia!
Eddig én úgy értelmeztem az erről folyó beszélgetést, hogy mi a mentort azért szeretnénk, hogy tanácsokat adjon az alkotóknak, segítse a művészi fejlődést, és nem azért, hogy rajta keresztül ill. a segítségével kiadathassuk az írásainkat. Az szerintem más tészta, persze azon a vonalon is el lehet indulni, ha szeretnénk.
Üdv, Poppy

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 12:03
(@lowcallbus)
Tag Alkotó

Nem akadékoskodni szeretnék, de nem hiszem, hogy bármilyen eredményre vezet Varró D. felkeresése...

Ő költő.
Ha valami olyat szeretnénk, aminek látszata van, akkor egy kiadót kellene elkezdeni zaklatni, vagy egy konkrét szerkesztőt, hogy segítsen kiadni egy antológiát az itteni versekből. Ebben Dani annyit segíthet, hogy adja hozzánk a nevét és néhány verset - reklámnak.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 11:58
(@poppy)
Tag Szenior alkotó

Válasz John von Sacchi (2007-03-07 00:29:38) hozzászólására:

Szia John!
Sajnos nem ismerem személyesen, de majd veszek egy nagy levegőt, és írok neki, végül is erre (is) való az iwiw. 🙂
De mit is kérjek akkor tőle?
Alapvetően Ormi felvetésével értek egyet, vagyis hagyjuk meg a "mentor" szabadságát is.
Üdv, Poppy

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 11:09
(@john-von-sacchi)
Tag Alkotó

Sziasztok!

Poppy: meg is tudnád őt keresni? Mindenki tesz valamit ezert az csak pozitivum!!!

Lowcallbus: Köszönjük:D

John

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 02:29
(@lowcallbus)
Tag Alkotó

Hali!

A mentorral kapcs. Ma volt a felolvasóestem a Vis Majorba, kiemelten emlegettem a Napvilágot néhány prof., néhány költő-író, kritikus, egyetemi tanár stb előtt.
Ennyi volt a reklám.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 02:19
(@poppy)
Tag Szenior alkotó

Most, hogy fent vagyunk az iwiw-en, ott is lehetne "mentort keresgélni". Az én egyik nagy kedvencem, Varró Dániel költő például fent van, igaz, ő nagyon fiatal (sokunknál fiatalabb), és lehet, hog ez egyeseket irritálna, de én speciel kíváncsi lennék a véleményére. Persze ez is csak egy ötlet, mint a többi.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.07. 02:04
 Ormi
(@ormi)
Tag Szenior alkotó

Válasz sanna (2007-03-06 19:19:26) hozzászólására:

Erről van szó! 🙂 Ide nekünk, kedves-lelkes magyartanárok, segítsétek a tanulni vágyó népet! 🙂 De komolyan.

VálaszIdéz
Közzétéve : 2007.03.06. 23:08
Oldal 521 / 593